RINCÓN DE ENTREVISTAS | ROSA ALARCÓN, regidora d’Horta-Guinardó

 

  • Un llibre: Las hijas del capitán
  • Una pel·lícula: Star Wars
  • Una paraula: constància
  • Un referent: els meus pares

 

<< Tenim molta feina i el que em comprometo és a treballar de valent colze a colze amb els veïns i veïnes>>

Aquesta periodista valenciana, veïna del barri de Sant Genís, té per endavant l’engrescadora tasca de governar el seu propi districte: Horta-Guinardó. Amb 18 anys va arribar a Barcelona i va enamorar-se de la ciutat, i d’en Francesc, amb qui té dos fills. Compromesa amb l’associacionisme i l’activisme universitari, l’any 1996 va entrar en el PSC guiada per Pasqual Maragall. Ha treballat en el món de la comunicació i durant molts anys ha estat cap de gabinet de la popular alcaldessa de l’Hospitalet Núria Marín, amb qui ha après a conèixer la ciutat de prop i conversar amb els veïns i les veïnes.

El Carmel i la Teixonera no li són desconeguts…
Soc veïna del barri de Sant Genís i, per proximitat geogràfica, he fet força activitats quotidianes en aquests barris. Però, a banda, com a partit polític hem analitzat moltes de les seves necessitats i hem treballat diferents propostes per millorar la vida del veïnat del Carmel i la Teixonera.

D’aquests barris destacaria dos aspectes importants que a més tenen en comú. Un és el repte de millora de la mobilitat i de l’espai públic que suposa la seva orografia. L’altre és un aspecte en positiu que és la qualitat humana de la seva gent. Són uns barris de persones treballadores i on molts veïns i veïnes han lluitat molt per aconseguir millores per al seu entorn, i continuen lluitant per tenir barris dignes i serveis de qualitat!

Com comença en això de la política?
Vaig iniciar el meu compromís, sobretot, en moviments juvenils. Molt jove, ja vaig ser escollida presidenta del Consell de la Joventut de Barcelona i és quan vaig descobrir la política municipal. Amb el guiatge de Pasqual Maragall vaig entrar al PSC l’any 96.

Com va viure el fet que en 2015, un districte tradicionalment socialista com aquest, els hi donés l’esquena?
Les eleccions municipals de 2015 es van produir en un moment de naixement de noves candidatures i partits fruits del 15-M, de la sortida desigual de la crisi econòmica i de la crisi de reputació dels partits que havien pilotat els ajuntaments des de l’inici de la democràcia. La ciutadania va votar per un canvi de lideratge.

I després d’anys a l’oposició, com ha estat el retorn?
Un retorn que desitjàvem i esperàvem i que hem assumit amb moltes ganes de treballar des del govern per contribuir a la millora del districte i perquè aquest sigui el mandat d’impuls definitiu als barris d’Horta-Guinardó.

Però no han tornat sols, sinó en coalició amb Barcelona en Comú…
El pacte de govern a l’Ajuntament i al Districte d’Horta-Guinardó té la voluntat de fer del govern de coalició un govern eficient, que té clares les línies d’acció pactades en l’acord de govern i que ha de transmetre cohesió i convicció en resoldre els problemes de la ciutadania dels nostres barris. Per aquesta raó hem fet un repartiment de les responsabilitats en les àrees i els barris amb dues premisses: som un govern quasi al 50 % per a BeC i el PSC. BeC porta la responsabilitat de 6 barris i el PSC els altres 6 barris (incloent Font del Gos). I en el cas de les àrees temàtiques hem volgut que consellers i conselleres del PSC i de BeC estiguin barrejats en els diferents àmbits. A l’Àrea de Drets Socials, de Ciutadania i Economia Sostenible, que coordina una consellera de PSC, hi ha consellers i conselleres dels dos partits, i el mateix a l’Àrea d’Ecologia Urbana, Mobilitat, Prevenció i Seguretat que porta un conseller de BeC i que inclou responsabilitats compartides.

Com valora aquests anys de govern d’Ada Colau?
Crec que van arribar amb la voluntat d’implantar noves formes en les polítiques i algunes polítiques. Però crec que es van equivocar perquè sense experiència de gestió, ni majoria política i amb una forta desconfiança amb la maquinària de gestió de l’Ajuntament, van fer una revisió de moltes propostes que ja funcionaven des d’altres mandats i que tenien el vistiplau de les entitats i la ciutadania, i que en la majoria dels casos aquesta forma de fer només va aconseguir un retard important en l’execució de projectes i polítiques que necessitaven els barris.

Quines són les prioritats d’aquest mandat al districte?
Volem posar l’accent en millorar i solucionar els problemes quotidians dels barris del districte que afecten a la qualitat de vida de la ciutadania i la seva percepció de seguretat, com el manteniment i la neteja de l’espai públic, els actes d’incivisme i els petits delictes. També, altres temes més vinculats a la igualtat i la cohesió social: com la millora de la situació de les persones grans, centrats especialment en els serveis necessaris per facilitar la continuïtat de la seva vida independent a casa seva i tenir elements de mobilitat que els garanteixin la sortida al carrer i a l’espai públic, així com aspectes de promoció d’una vida socialment activa i que eviti alguns problemes vinculats a la solitud i l’aïllament social. Un altre aspecte per a nosaltres prioritari per aconseguir un districte més cohesionat serà la promoció de projectes vinculats a la formació i a la creació d’ocupació per als aturats joves i als de llarga durada més grans de 50 anys.

A la Teixonera, hem d’acabar d’executar el Pla de Barris i les seves inversions vinculades, a banda de millores en l’espai públic, la mobilitat i la seguretat. I en el cas del Carmel, continuar amb les millores de l’espai públic, mobilitat i seguretat. Una de les propostes estrella del Carmel i del districte per la seva dimensió i repercussió serà l’arranjament complet de la rambla del Carmel, amb un nou projecte d’urbanització pactat amb el veïnat.

Vostè també és la regidora de Mobilitat de la ciutat. Quins canvis veurem?
Crec que hem de posar en el centre el vianant, i això vol dir alliberar voreres d’impediments com motos i bicicletes, i eliminar, sobretot, impediments físics com els pals que ens trobem en voreres massa estretes per poder caminar amb tranquil·litat. Hem d’afavorir la mobilitat vertical, les escales mecàniques i els ascensors són infraestructures de mobilitat i aquest discurs és un canvi de paradigma. En aquest mandat elaborarem un pla global d’escales mecàniques per a tot el districte, de forma que puguem detectar totes les mancances i necessitats i planificar les inversions necessàries més enllà, inclús, d’aquest mandat.

En l’equació de mobilitat hem de reforçar el transport públic. Tenim una ciutat petita que no pot créixer, hem de conviure tots i hem de garantir el dret a la mobilitat. El més universal és caminar, combinat amb el transport públic, i aquesta és la meva lluita.

Quines propostes tenen per al petit comerç?
Volem fer, en coordinació amb l’Àrea de Comerç i Mercats de l’Ajuntament, mesures de districte amb plans de dinamització i suport al petit comerç per ajudar a captar i fidelitzar els clients de proximitat. En alguns barris com la Teixonera i el Guinardó tenim una proposta per fomentar l’apertura i l’ús de locals comercials que ara estan tancats. En concret a la Teixonera volem impulsar un pla per fomentar la implantació d’activitats vinculades a l’art i la cultura que esperem que tingui la complicitat dels creadors i dels propietaris del locals.

Imagini’s al final del mandat. Què és el que més il·lusió li hauria fet aconseguir?
Moltes coses, grans i petites a tots els barris! Sobretot, projectes que afecten al dia i que ajudaran a millorar la vida dels ciutadans. Hem de millorar el manteniment, la neteja i la seguretat. També tenir el projecte definitiu del cobriment de la ronda, la rambla del Carmel acabada i projectes com el de la Torre Garcini o el Casal de Pirineus. Tenim molta feina i el que em comprometo és a treballar de valent colze a colze amb els veïns i veïnes.

Tornarem a tenir un alcalde socialista?
Espero i desitjo que el proper alcalde de Barcelona sigui Jaume Collboni, crec que és una persona que té una gran capacitat d’escolta per detectar els problemes de la ciutadania i el  lideratge per formar bons equips per executar les polítiques necessàries per solucionar-los.

Barcelona per a vostè és…
La ciutat de les oportunitats per a tothom. Crec en una Barcelona que lideri una Catalunya capdavantera en una Espanya plural, social i federal, preocupada per la disminució de les desigualtats, l’emergència climàtica i la creació d’oportunitats per a la ciutadania. I en aquesta Barcelona, m’agradaria continuar tenint la confiança del meu partit, d’en Jaume Collboni i de la ciutadania.

©FrankPebrett
Fotos: Fons Ajuntament de Barcelona

Esta entrada fue publicada en RINCÓN DE ENTREVISTAS. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s